středa 24. srpna 2016

3. KLÍČOVÝ POMOCNÍK

 POCHOPENÍ STŘIHŮ



Posledním, avšak velice zásadním pomocníkem při uchopení vlastního stylu oblékání, jsou střihy.  Je to zároveň jedna z nejtěžších oblastí, kterými se budeme společně zabývat. Důležité je přesně vědět, jaký základní typ postavy z níže zmiňovaných mám, s čím jsem spokojen, a kde bych naopak chtěl odpoutat pozornost a opticky postavu doladit.

Nejprve je však potřeba, abychom si rozklíčovali základní možné typy postav, se kterými se nejčastěji setkáváme, a jaké střihy jim všeobecně sluší. Ženy mají přirozeně více možných variant, do jakého typu je zařadit, nicméně i mužské polovičky mají své zastoupení. Rozděluji tedy definice jak pro dámy, tak pro pány. 

(Těm z vás, kteří nečetli předchozí příspěvek o prvních dvou klíčových pomocnících, doporučuji přečíst. Obsahem to navazuje a mnohdy odkazuje právě na tyto dvě předchozí oblasti :) .)





PŘESÝPACÍ HODINY·       

o   Rovné linie v obličeji a na celé postavě
o   Vyvážené proporce ramen a boků
o   Výrazný pas

Tento typ má velikou výhodu, co se možných střihů týče. Ideální je zaměřit se na výrazný pas a poukázat na něj. Je tedy velice vhodné zařadit do šatníku širší pásky, sukně do pasu, šaty střižené v nejužší části pasu a kalhoty s vyšším sedem. Vše spíše v pevnějších materiálech.


OSMIČKA

o   Oblé linie v obličeji a na celé postavě
o   Vyvážené proporce ramen a boků
o   Výrazný pas

Platí zde stejná pravidla jako u přesýpacích hodin s tím rozdílem, že materiály volíme spíše splývavé a volné. V pevných by postava působila nepřirozeně a zbytečně napěchovaně.


OBDÉLNÍK

o   Rovné linie
o   Nevýrazný pas, splývá s boky

U žen je cílem vytvořit iluzi pasu, který u této postavy není tak výrazný. Zařadíme tedy opět pásky, kalhoty bokovky i s vyšším pasem, trička a halenky s geometrickými vzory a vodorovnými proužky, které tělu dodají pocit větší plasticity.


U mužů je tato postava brána jako konfekční. Muži s touto postavou to mají při nakupování nejjednodušší, padne jim téměř cokoliv. Sluší jim např. dvouřadá saka (dvě řady knoflíků), kalhoty bez nabírání. Mnohdy si přejí opticky zvětšit oblast ramen a dodat si tak více pocitu mužnosti. Toho docílíme zařazením takových vzorů, které je opticky rozšíří, napr. vodorovné proužky. Celkově je však vhodné zaměřit na vrchní polovinu těla jakékoliv vzory (viz.sekce vzory).



OBRÁCENÝ TROJÚHELNÍK

o   Rovnější linie
o   Větší ramena než boky
o   Nevýrazný pas

U žen tohoto typu je ideální opticky rozšířit oblast boků a vyvážit tak celkový dojem z postavy. Toho docílíme zařazením vzorů na dolní polovinu těla a následně střihy sukní a šatů uzpůsobíme tak, aby dolní část nabírala na objemu (nabírání, řasení či volány).


Tento typ postavy je u mužů velice žádaný, poukazuje tak na přirozenou mužnost a sílu, právě díky větším ramenům na úkor boků. Do šatníku je vhodné zařadit vypasovaná, přiléhavá trika a košile, ideálně zastrčená do kalhot. Kalhoty ideálně rovného střihu. Vyhnout se dvouřadým sakům a vycpávek. U vzorů si dát pozor na vodorovné proužky, ty by zdeformovaly vypracovanou postavu. Je ideálnější zvolit svislé.




HRUŠKA

o   Oblejší linie
o   Větší boky než ramena
o   Výrazný pas

S tímto typem se setkáváme u mnohých žen. Působí typicky ženským dojmem. Je to v podstatě opak obráceného trojúhelníku. Proto bychom se měli zaměřit na optické rozšíření horní poloviny těla tím, že zde soustředíme většinu výrazných barev, vzorů a kreativních střihů (volány, nabírání, límce). Měli bychom si také dát záležet na tom, kde dané části oblečení končí. Volit takové varianty triček a halenek, které končí v pase, nad nejširší úrovní boků, nebo se pustit do varianty topů, které naopak končí pod nejširším místem boků, spolu s legínami či kalhotami. Kalhoty jsou vhodné s vyšším střihem, vyhnout se bokovkám, které by ještě více rozšířily již nejširší oblast našeho těla. Další variantou je, zařadit kalhoty rovného či rozšiřujícího se střihu. A to buď bez vzorů, nebo s velkými vzory, ale vždy zachovat linii oblých tvarů, nezařazovat tedy geometrické obrazce, které by narušily přirozený charakter postavy. Lze případně zařadit svislé pruhy, které postavu opticky protáhnou a zúží.

JABLKO

o   Oblé linie
o   Výrazná oblast břicha

Ženám s plnější oblastí břicha doporučuji nosit volnější halenky nebo takové, které jsou střižené pod prsy. Odvedou tak pozornost od problematické části. Ideální je, aby halenky a trička končily na úrovni boků. Těmto typům také sluší zavinovací halenky. Na co by si však měly dát pozor, jsou bolerka, řasení a nabírání na horní polovině těla a rovné střihy. Díky nim by došlo k optickému rozšíření. Co se týče materiálů, vždy dát přednost jemnějším a lehčím variantám, i u bund a kabátů. U těžších materiálů by postava působila hodně napasovaně a nafoukle.


U mužů je nazývána také jako tvarovaná postava. Je ideální volit volnější střihy košil a triček, ideálně nezastrčených do kalhot (vyjma oblekových košilí).  Není od věci zařadit vycpávky u saka a místo pásku raději sáhnout po šlích, které zajistí optické zúžení a vytvarování postavy. Nyní jsou možnosti navolit si takové barvy, které sedí k vašemu typu a jsou vám příjemné. Z hlediska materiálů je potřeba dodržovat stejná pravidla jako u žen, čím jemnější a lehčí, tím slušivější.






Je ovšem potřeba pamatovat na to, že každý jsme originál a máme jiné potřeby, preference, a ne u všech lze stoprocentně použít tyto obecné definice. Na detailnější potřeby se společně podíváme v jednom z dalších příspěvků. 

Na mých facebookových stránkách Buď to Ty! můžete sledovat praktické využití na konkrétních lidech, s konkrétními potřebami. Mimojiné tam zanedlouho zveřejním pravidla SOUTĚŽE O KONZULTACI ŠATNÍKU, nenechte si to ujít! :)


Veronika Malá
"Pomohu Vám vyjádřit Vaše pravé já"


Žádné komentáře:

Okomentovat